Monday, 2 April 2012

SANGGUP MATI DEMI MEMPERTAHANKAN AURAT WANITA

Suatu ketika dahulu di zaman Madaniyah,seorang wanita Arab Islam telah pergi ke pasar Bani Qainuqa' (Yahudi) untuk membeli barang. Di sana, wanita tersebut berada berdekatan dengan tukang pembuat emas. Kemudian sekumpulan orang yahudi telah datang kepadanya dan cuba mengganggu wanita Islam tersebut dengan membuka penutup mukanya tetapi ia telah ditentang oleh wanita tersebut.

Di sebabkan keengganan wanita tersebut, si tukang emas itu pun secara senyap telah mengungkai tali yang mengikat baju wanita Islam itu dibadannya, lalu bila wanita tersebut bangun untuk beredar maka terselaklah auratnya dan menjeritlah wanita itu untuk meminta bantuan.

Mendengarkan jeritan wanita Islam itu, seorang lelaki muslim meluru kearah tukang emas tadi lalu membunuhnya demi mempertahankan maruah wanita itu. Melihat keadaan demikian, sekumpulan yahudi tadi pun naik marah dan menyerang lelaki muslim itu dan membunuhnya.

Persoalannya?

Adakah kini kita menghadapi situasi seperti yang dihadapi oleh wanita tersebut? Jawapannya, tidak. Malah sebaliknya wanita kini mendedahkan aurat atas dasar sukarela, “ikhlas” dari hati mereka.

Dahulu, betapa tingginya maruah seorang wanita muslim itu dilindungi oleh seluruh ummat Islam hingga ada yang sanggup berkorban demi mempertahankan kesucian jiwanya. Dahulu juga memperlihatkan betapa tingginya semangat jihad seorang lelaki muslim dalam mempertahankan kebenaran. Ini sekali gus memperlihatkan kekuatan ummat Islam. Pada ketika itu.

Tapi sekarang, bukan seorang bahkan hendak mempertahankan kesucian seorang gadis dalam keluarga sendiri pun susah. Bahkan maruah gadis-gadis muslim sekarang sudah terlalu murah kerana begitu senang sahaja kesucian mereka dirampas oleh lelaki-lelaki yang rakus demi memuaskan nafsu serakah mereka.

Bahkan lelaki-lelaki muslim juga sudah hilang keperwiraan mereka. Mereka lebih mudah terikat dengan cinta dunia serta segala janji yang ditaburkan syaitan kepada mereka. Untuk berjihad? Jauh sama sekali. Semangat kejantanan dalam diri mereka hanya pada perkara yang kecil-kecil sahaja bukan pada perkara besar seperti menjadi Khalifah atau menjadi pemimpin yang unggul.

Kenapa ini berlaku?

Kerana ummat Islam seluruhnya telah pun terkena Ghazwul fikr yang dilontarkan oleh Bani Qainuqa' serta keturunan mereka (yahudi) yang ingin membalas dendam. Perancangan mereka rapi, perancangan mereka juga lama. Kini, ia membuahkan hasil.

Wallahu'alam

No comments:

Post a Comment