Monday, 2 April 2012

PENGGUNAAN
Penggunaan MasyaAllah dan Astaghfirullah..


Kadang-kadang kita terpengaruh dengan cerita-cerita/drama-drama di dalam TV tentang kalimah-kalimah yang digunakan salah dan tidak betul pada tempatnya. Sebenarnya banyak blog yang telah menulis tentang ini tetapi sebagai umat islam kita haruslah saling berpesan-pesan dan juga menegur atau membetulkan apa yang salah. Mari kita memahami maksud-maksud ayat di bawah:

1-MasyaAllah – Allah Maha Agung
2-Astaghfirullahhal’azim – Aku memohon keampunan Allah
3-SubhanAllah – Maha Suci Allah
4-Nauzubillah – Kami memohon perlindungan Allah

Jadi penggunaan “MasyaAllah” ketika berhadapan dengan situasi yang tidak elok adalah salah dan tidak diajarkan. Yang patut kita lafazkan ialah
“Astagfirrullahhalazim” ataupun “Innalillah” (Kepada Allah kita kembali) ataupun “Nauzubillah”.

Kebanyakkan nya menggunakan “MasyaAllah” ketika terlihat perkara-perkara maksiat terutamanya wanita-wanita yang tidak menutup aurat. Ini banyak berlaku di dalam TV. Sepatutnya, kita beristighfar (memohon keampunan Allah) apabila melihat perkara-perkara yang di tegah Allah.

Jika kita melalui/melihat sesuatu perkara yang menggembirakan kita ataupun perkara-perkara yang hebat lagi ajaib, maka sebutlah “SubhanAllah”.

Jadi,marilah sama-sama kita menggunakan perkataan-perkataan tersebut di tempat yang sepatutnya.semoga Allah senantiasa memberkati kita… Amin...

No comments:

Post a Comment