Monday, 2 April 2012

HANYA KRANA CINTA

Kasihan kepada remaja hari ini, belum pun mereka menerima didikan yang cukup, mereka telah dirangsang dan ditarik pergi jauh daripada ibu bapa mereka dan ajaran islam, kemudian mereka didedahkan dan dirangsang oleh media massa supaya melakukan perkara perkara yang dilarang, kemudian ada pula orang yang menyalahkan remaja-remaja ini.

Mereka telah diperkotak katikkan pada usia yang terlalu muda. Tak hairan, mereka menjadi keliru dan bertindak seperti orang yang keliru.

MASYARAKAT PENTINGKAN DIRI

Masyarakat hari ini cukup terganggu secara fizikal, mental, emosi dan spiritual dengan pelbagai kegiatan jenayah yang berlaku hampir setiap hari. Kebanyakannya memfokuskan kepada remaja dan masalah sosial itu tiada hentinya untuk dibicarakan. Remaja mengandung luar nikah semakin mengancam keharmonian masyarakat, semakin banyak ditegur, dipapar dan disiarkan gambar-gambar bayi yang dibuang macam sampah oleh pelaku tidak bermoral itu, semakin bertambah pula bilangan bayi-bayi yang dibuang.

Mengapa anak-anak remaja kita semakin runtuh akhlaknya dan hilang sikap malu dan adab sopan sebagai manusia?

Tiada siapa mampu memberi jawapannya kerana yang pasti akhlak remaja semakin rosak dan liar.

Apabila kita renung kembali dengan ikhlas sebagai ahli masyarakat, ibu bapa dan juga pemimpin, mengapa masalah sosial ini terus berlaku?

Ini kerana kita terlupa atau buat-buat lupa tentang punca kepada akar umbi masalah sosial tersebut.Sebab utama berlakunya kerosakan dan keruntuhan akhlak remaja iaitu ISLAM!

Masyarakat,pemimpin negara mahupun rakyat jelata hanya mementingkan diri mengejar keduniaan sehingga norma-norma penghayatan islam hanya diserahkan kepada golongan ustaz dan ulamak.

"GURU KENCING BERDIRI, MURID KENCING BERLARI"

Anak-anak kita belajar dari apa yang dipandang dan dilihat. Dunia tanpa sempadan mempercepatkan lagi anak-anak memahami teladan yang dipaparkan kepada mereka. Tak hairanlah kenapa remaja kita rosak sebab kita orang dewasa yang dah rosak.

Agama dipinggirkan kerana mengejar status dan kemajuan negara maju. Al quran sekadar hiasan rumah dan pertandingan tilawah Al quran setahun sekali untuk menggambarkan sebagai negara islam. Hukum-hakam dan panduan dalam Al quran di simpan kemas di dalam almari.

Ajaran Al quran yang asas sahaja diajar sekadar untuk mengenal tulisan, bukan untuk diambil menjadi pegangan. Tidak hairanlah hari ini kebanyakkan pelajar di IPT tak reti nak baca Al quran, solat pun ikut-ikut saja pada hari jumaat seminggu sekali. Masjid sekadar lambang kemegahan dan kekayaan negeri. Orang yang pakai kopiah pun dikatakan ketinggalan zaman.

Kalau begini corak pemikiran pemimpin dan masyarakat pada hari ini tidak hairanlah dua tiga tahun lagi, masyarakat kita akan hanyut dalam dunia tanpa sempadan, maruah digadai demi keseronokan, kekayaan negara dibazirkan untuk mengejar hiburan. Al quran dipinggirkan kononnya ketinggalan zaman. Tunggulah pasti negara akan hancur kerana kejahilan.

Orang dewasa perlu menjadi teladan, anak-anak mesti diberikan panduan Al quran, pelajaran di sekolah dimartabatkan, nilai-nilan insan perlu dipraktikkan sedari awal usia. Hiburan yang melalaikan (lagha) diminimakan. Pelajaran agama diutamakan. Pasti Generasi mendatang jadi kebanggaan ummah!

Hakikatnya bukan salah keluarga, tetapi kesalahan besar pihak penguatkuasa yang menghidangkan bermacam hidangan menyerupai dan mendekati seks serta zina!

Kepada remaja perempuan, ingatlah mengenai sehelai kain baru. Apabila terkena walau setitis kopi, anda akan menganggap kain itu telah 'spoilt' atau rosak dan tidak baru lagi. Oleh itu, jagalah kehormatan diri anda supaya anda tidak rosak, sebab, bila rosak, anda tidak boleh menyalahkan orang lain jika mereka menganggap anda telah rosak, kerana anda sendiri mempunyai anggapan yang sama pada sehelai kain baru. Jangan hanya kerana cinta yang tidak pasti bernilai, maruah yang pasti bernilai sanggup digadaikan.

Kepada remaja lelaki, ketahuilah bahawa remaja perempuan itu kaum yang lemah, walaupun mereka sendiri menafikannya. Oleh itu, walaupun anda telah dihidangkan dengan sekatil daging mereka, tak perlulah anda mengambil kesempatan ke atasnya, walaupun mereka menyatakan ia adalah BUKTI CINTA mereka.

Usaha pelbagai pihak amat diperlukan bagi membendung gejala sosial
di kalangan remaja.Para pemimpin,masyarakat dan ibu bapa perlulah bersama memainkan peranan dalam usaha membendung masalah ini agar mereka tidak terjerumus ke lembah kehinaan.Belajarlah dari sejarah Islam bahawa kaum kufur tidak pernah menang ke atas Islam dalam peperangan, tetapi mereka mudah menewaskan Islam hanya dengan meruntuhkan akidah, akhlak dan meracuni pemikiran generasi muda dengan keduniaan supaya masyarakat Islam tidak lagi berpegang kepada ajaran Quran dan RasulNya.

Wallahualam..

No comments:

Post a Comment